У Києві, 30 травня пройшов черговий Велодень 2015. Яким він був, яким запам'ятався?

В першу чергу, Всеукраїнський Велодень - це свято! Свято для всіх велосипедистів не залежно від статі, віку, соціального статусу та національності, день, який об'єднує вело спільноту по всій Україні з метою популяризації екологічно чистого та корисного для здоров'я транспортного засобу. Велосипед це не тільки спортивний снаряд або засіб розваги, це ще й повноправний транспортний засіб пересування, транспорт, точно такий же, як автомобіль або мотоцикл, з яким потрібно рахуватися на дорозі і ділити дорогу. Ввічливість і взаєморозуміння між водіями та велосипедистами, ось головна мета, з якою велосипедисти збираються один раз на рік, щоб проїхати великим вело парадом центральними вулицями великих і маленьких міст.


У Києві, столиці України, Велодень проходив 30 травня.

З 8 години ранку в кожному районі міста формувалася своя колона, яка у супроводі автомобілів ДАІ та регулювальників висувала вулицями міста в його центральну частину - Європейську площу. Тут всі колони формувалися в одну загальну і о 10 годині дружним парадом проїжджали центральними вулицями Києва.


Першою, за скороченим маршрутом, стартувала Дитяча колона. Юні велосипедисти віком від 3 до 12 років, у супроводі своїх батьків відкрили багатотисячний парад велосипедистів, який цього року проходив за маршрутом: Європейська площа - Майдан Незалежності - вул. Хрещатик - вул. Велика Васильківська - вул. Ковпака - вул. Антоновича - м. Либідська (розворот) - вул. Велика Васильківська - вул. Хрещатик - Майдан Незалежності - Європейська площа.


У загальній колоні можна було побачити багато незвичайних, а часом навіть загадкових велосипедів і велосипедистів, дуже багато людей приїхало в національних костюмах, вишиванках, маскарадних костюмах і костюмах героїв улюблених персонажів мультфільмів та кіно. Окремими групами їхали корпоративні учасники вело-параду, що дуже порадувало, відразу видно, де підтримують співробітників, які добираються на роботу на велосипеді.

Що ж відбувалося насправді в цей Велодень в столиці?

Так вийшло, що Велодень став цього року, свого роду заходом «розігріву» перед стартом міжнародної шосейної гонки Race Horizon Park. Нажаль, запланований грандіозний парад Велодня попросили закінчити раптово і очистити Європейську площу. Центр Київа був спеціально перекритий під велогонку, а не для звичайних людей, учасників Велодня. Організатори вимушені були скоротити маршрут вело-параду. Декілька тисяч велосипедистів, в тому числі - діти, були зігнані на проїзжу частину, спричинили затор небезпечний як для самих велосипедистів, так і для інших учасників дорожнього руху. Таку неприпустиму зневагу було важко не помітити. Ми сподіваємось, що це було результатом випадкового збігу обставин, а не спланованою акцією. Та закликаємо громадськість не бути байдужою і з повагою відноситись один до одного.


Офіційний прес-реліз Велодня 2015